Actiepunt 6

Gaia-X

CONTACTPERSOON

Een Duits-Frans initiatief wil binnen Europa een Europese cloud tot stand brengen: een federatieve cloud, waarin aanbieders samenwerken, die gebaseerd is op Europese wet- en regelgeving en die wat functionaliteit betreft kan concurreren met de grote wereldwijde cloud-aanbieders. Dit initiatief heet Gaia-X en een van de belangrijke doelen van Gaia-X is het regelen van de governance van deze federatieve Europese cloud. In Brussel is de Gaia-X Foundation opgericht. Partijen kunnen hieraan deelnemen om vorm te geven aan de governance van de toekomstige Europese cloud.  

De Online Trust Coalitie is van plan deel te nemen aan de Gaia-X Foundation, en specifiek zitting te nemen in de werkgroep die de ‘assurance’ (betrouwbaarheid en zekerheid) van clouddiensten gaat regelen.  

Voortgang actiepunt: 

Sinds juni 2021 is de OTC aangesloten bij de Gaia-X AISBL. De OTC neemt als reviewer deel in de de Working Group Providers (AISBL) en X-Association (AISBL). Tevens is de OTC aangesloten bij de Gaia-X community, daar neemt zij deel aan de Open Work Package Compliance (Gaia-X Community)


De OTC is betrokken bij de Gaia-X Hub. De Nederlandse Gaia-X hub verzorgt de invulling en bijdragen aan de Europese data- en cloudinfrastructuur, Gaia-X. Dit is het Europese initiatief om een data- en cloudinfrastructuur te ontwikkelen waarbij Europese waarden als data-soevereiniteit geborgd kunnen worden. TNO is coördinator van de hub en wordt ondersteund door ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. De hub gaat invulling geven aan hoe de Europese data- en cloudinfrastructuur er vanuit Nederlands oogpunt uit moet komen te zien en hoe te zorgen dat de Nederlandse gezichtspunten ingebracht worden in de Europese overleggen. Voor de OTC is de Gaia-X Hub de centrale plek waar in Nederland het thema van de Online Trust Coalitie, trust, samenkomt.

OPGEPAKT IN:
DEEL PAGINA MET

Deelnemer worden van de Online Trust Coalitie?

Werk mee aan het vormgeven van methoden waarmee leveranciers van clouddiensten kunnen aantonen dat hun diensten betrouwbaar en veilig zijn en die het validatieproces van de afnemers ondersteunen.