Michiel Steltman in iBestuur over vertrouwen in de cloud essentieel voor florerende economische toekomst

Michiel Steltman gaat in iBestuur in op de door Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gestuurde brief naar de Tweede Kamer over datacenters in Nederland.

Steltman concludeert dat clouddiensten aan de basis staan van vrijwel alle digitale innovaties. De EU, ENISA, en de Online Trust Coalitie delen de visie dat vertrouwen in cloud, geborgd door voldoende zekerheden, essentieel is voor een florerende economische toekomst. Wat we nodig hebben is een overheid die deze visie ook durft te omarmen.

Het artikel:

OPMERKELIJK SCHRIJVEN

Afgelopen week stuurde Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een opmerkelijke brief naar de Tweede Kamer over datacenters in Nederland.

Opvallend is dat de brief twee totaal verschillende onderwerpen behandelt: een ruimtelijke ordeningskwestie in de gemeente Amsterdam en Haarlemmermeer en het gebruik van clouddiensten door de overheid. Blijkbaar gaf de term datacenter voldoende aanleiding om de vragen in dezelfde brief te beantwoorden.
 
Minstens zo opmerkelijk zijn de antwoorden op de gestelde Kamervragen. De staatssecretaris doet de kwestie over de beperking van de uitbreidingsmogelijkheden voor datacenters in de metropoolregio Amsterdam in een paar zinnen af als een ordinair lokaal belangenconflict tussen partijen die een beroep doen op schaarse stroom en ruimte. Maar het gaat natuurlijk om een veel groter belang. Groeimogelijkheden voor de digitale economie in ons land is randvoorwaardelijk voor digitalisering, digitale soevereiniteit en ons toekomstige verdienvermogen. >> Lees op iBestuur het gehele artikel.

Deel pagina met

Deelnemer worden van de Online Trust Coalitie?

Werk mee aan het vormgeven van methoden waarmee leveranciers van clouddiensten kunnen aantonen dat hun diensten betrouwbaar en veilig zijn en die het validatieproces van de afnemers ondersteunen.